Szent György Napok 2016
ÁPRILIS 16 – 24.
2016-04-24:
Átadták a Pro Urbe-díjat


A 25. Szent György Napok zárónapján, vasárnap ünnepélyes keretek között adták át az idei Pro Urbe-díjat a Bod Péter Megyei Könyvtár dísztermében. Sztakics Éva alpolgármester emlékeztetett, hogy Sepsiszentgyörgy önkormányzata 1997-ben hozta létre a Pro Urbe-díjat, és a kitüntetéssel azoknak a személyiségeknek a munkáját köszöni meg, akik a várost és annak lakóit mindenkor a legjobb tudásuk szerint szolgálták önzetlenül, „pénz és taps” nélkül.

Az ünnepségen Antal Árpád, a megyeszékhely polgármestere Orbán Viktor magyar miniszterelnököt idézve a közös szolgálatról, küldetésről beszélt. Az erdélyi magyarságot egy testhez hasonlította, melynek a feje Kolozsvár, a lába Székelyföld, a keze Partium, a szíve a szórvány, és minden erdélyi magyar ember egy-egy sejt a szervezetben. Hozzátette, a Kárpát-medencei magyarság is ehhez hasonló testet alkot, melynek a feje Budapest, a testrészei pedig a határon túli magyarok lakta régiók.

A megyeszékhely önkormányzatának döntése értelmében 2016-ban Szilágyi Zsolt előadóművész, karnagy kapta a kitüntetést, illetve posztumusz Pro Urbe-díjat adományozott a város Albert Álmosnak , Sepsiszentgyörgy korábbi polgármesterének.

Szilágyi Zsolt személyében „egy olyan művészt és fáradhatatlan szervezőt köszöntünk, ismerjük el érdemeit, aki országos, sőt európai karrierépítés helyett a kulturális értelemben is perifériának tartott kisvárosban alkotva lett a színvonalas, a világraszóló művészi megvalósítások kovácsa. Az azóta térségi, vagy éppen európai kulturális fővárosi ambíciókkal is kacérkodó város most a legmagasabb kitüntetéssel köszöni meg ezt a bátorságot”, hangzott el a laudációban. Szilágyi Zsolt az „európai színpadokon is számon tartott magánénekessé, karnaggyá, szervezővé, tanárrá, a szó eredeti értelmében elöljáróvá vált. Mindig és mindenkor tudta, mi  az igazi érték, a művész küldetése, s ha kötött is kompromisszumot, az soha nem lépte át a lelkiismerete küszöbét”. Nem csupán a Vox Humana kamarakórus lelkévé, fiatalok mentorává vált az évek során Szilágyi Zsolt, hanem szenvedélyes kottagyűjtő is, több száz Ave Maria feldolgozást gyűjtött és énekelt pályafutása során.

A Pro Urbe-díj átvétele után Szilágyi Zsolt köszönetet mondott a városnak, a jelen lévő Vox Humana kamarakórusnak a közösen elért sikerekért.

Albert Álmos, Sepsiszentgyörgy tavaly elhunyt polgármestere, az erdélyi és székelyföldi közélet kiemelkedő személyisége 1954-ben született Sepsiszentgyörgyön. 1989-es forradalom után ő volt Sepsiszentgyörgy első szabadon választott polgármestere, aki 16 évig vezette a várost.

„Munkássága során kezdeményezte a Lábas Ház önkormányzati kézbe való visszaszerzését és restaurálását, a tömbházak szigetelési programjainak beindítását helyi szinten, a Vadász utcai sportcsarnok felépítését, valamint a szabadtéri futópálya korszerűsítését. Az Erzsébet-park rendezése, a szépmezői lakópark és farm felvásárlása is polgármestersége alatt történt, ugyanakkor a testvérvárosi kapcsolatok kialakításában és fenntartásában is nagy szerepet vállalt. 2008-tól 2012-ig parlamenti munkát vállalt, szenátorként tevékenykedett, 2007 márciusában politika-közélet kategóriában Albert Álmos kapta az Erdélyi Riport Aranyalma-díját”, olvasható a laudációban.

Az elismerő oklevelet és az emlékplakettet Albert Álmos  özvegye vette át.

Az ünnepélyen fellépett a Vox Humana kamarakórus. Jelen voltak a helyi tanácsosok, a testvérvárosi küldöttségek tagjai, a korábbi években díjazott sepsiszentgyörgyi személyiségek is.

<< előző cikkvissza a főoldalra következő cikk >>
Oldal megjelenítése: 581
© - Szent György Napok 2016 - Szerzői jogvédelem