Szent György Napok 2016
ÁPRILIS 16 – 24.
2016-04-24:
„Eddig ez volt az év koncertje” – Pokolgép interjú


Utánozhatatlan zenével és eszméletlen bulival koronázta meg a szombat estét a Pokolgép a Szent György Napok Főszínpadán. A jócskán veterán együttes több mint kétórás, intenzív Pokolgép-élménnyel köszönte meg a közönségnek azt, hogy a kései időpont és a nem éppen kedves időjárás ellenére is teljesen megtöltötték a rendelkezésre álló teret. Az interjú alanya Tóth Attila énekes szerint „eddig ez volt az év koncertje”.

Mitől lesz egy zenekar ilyen kemény, ilyen tökös mint a Pokolgép?

A daloktól, a zenétől, a szövegektől, a mondanivalótól. Ez nagyon fontos. Szerintem egy zenekarnak úgy kell megszólalnia, hogy legyen mondanivalója a szövegeknek, és persze úgy szóljon a zene is, ahogy kell. Így lehetnek érthetőek a dalok mindenki számára. Manapság már olyan dalok vannak, hogy egyetlenegy számítógéppel csinálnak zenét. Mi még az élőzene hívei vagyunk.

Mi a titka annak, hogy a Pokolgép több mint harmincöt éve munkában van?

Ez a közönségnek köszönhető. Amíg van közönség, aki szereti a zenénket és kíváncsi a zenekarra, addig fogunk írni dalokat és lesznek koncertek. A közönség nélkül nem létezhetünk, de úgy látom, hogy még vannak, akik szeretik a zenekart, pogóznak a zenénkre és jönnek a koncertekre. Amíg ez így működik, addig folytatni fogjuk, amit csinálunk.

A Pokolgép szövegei nagyon magával ragadóak. Van egy konkrét tematika, ami köré a szövegvilág épül?

Mindig, ami éppen aktuális. A világ dolgai, amelyek körül vesznek minket. Sokszor nagyon sok a negatívum épp emiatt, de ugyanúgy megtalálhatóak például a szerelmes dalok is a repertoárunkban. Ami érdekel minket azokról írunk szöveget általában és a véleményünket mondjuk el, Pokolgép módra. Nem célunk az, hogy kifejezetten megmondó jellegűek legyenek a szövegeink vagy, hogy a társadalom kritikái legyenek, nem erre éleztük ki a mondanivalót. Ez a természetesség, maga ami jön belőlünk, az van beleírva a szövegeinkbe.

Majd megőrült értetek a közönség. Mit tudnál elmondani a sepsiszentgyörgyi hallgatóságról?

Ilyen élményben, mint amit most a Szent György Napokon tapasztaltunk, rég volt részem. Ezt halál komolyan mondom. Fantasztikus közönség volt. Kicsit féltem, hogy milyen közönség fog kijönni, mert előre látható volt, hogy jóval vegyesebb lesz, mint mondjuk egy meghirdetett, csak Pokolgép bulin. De mindenki vette a lapot. Nagyon nagy meglepetés volt. Eddig ez volt az év koncertje számunkra.

Bartó Béla, gyakornok

<< előző cikkvissza a főoldalra következő cikk >>
Oldal megjelenítése: 1018
© - Szent György Napok 2016 - Szerzői jogvédelem