Szent György Napok 2016
ÁPRILIS 16 – 24.
2016-04-24:
A Tárkány Művek és a gasztronómia


A Kultúrkert udvarán délután 18 órától a Tárkány Művek dalaitól volt hangos a nézőtér. Felcsendült a jól ismert Úgy szeretlek című népdalra épült ének, és a közkedvelt Csiririp is. A zenekar alapítóját, Tárkány-Kovács Bálintot kérdeztem jövőbeli terveikről, és egyúttal a gasztronómia, mint zenei téma,  határait is érintettük.

Hogyan alakult a zenekar elmúlt időszaka?

A zenekar télen teljesen átalakult, és mindenki kicserélődött. Volt egy nagy vérfrissítés. Igazából ezzel az új csapattal ez volt az első koncertünk, erre január óta készültünk.  Nagyon vártuk hogy hogyan sikerül ez a koncertet. Egy nagy próbatétel volt számunkra. Én személy szerint nagyon szeretek ide járni, Erdélybe. Mindig jó a közönség, örülnek, hogy eljövünk, figyelnek ránk az emberek, lelkesek. Itt a magyarság öntudatosabb dolog, mert nem annyira napi rutin, mint nálunk. Szerintem emiatt hálásabbak a nézők, és jobban értékelik, hogy alakítjuk a magyar kultúrát.

Mik a jövőbeli terveitek?

A koncepciónk folyton változik. Most a hangszerelés is megváltozott, a dob eddig nem volt, ami átalakította a hangzást. A brácsát is lecseréltük harmonikára, emiatt a régi számokat is újra kellett gombolni. Készül egy új albumunk, ennek tematikája a gasztronómia köré szerveződik. Kissé Krúdy, Márai, Hamvas Béla írásainak szellemében alkotjuk dalainkat erre az albumra. Hamvas Béla könyvében, a Bor filozófiájában, már a legelején megemlítődik, hogy az író imakönyvet akar írni ateistáknak, hiszen a bor hallatán ők sem menekülnek el, ha beszélgetni kell. Nálunk is hasonló elképzelés van: beszélünk az ételekről, de igazából azokról a dolgokról beszélünk, ami az ételek mögött vannak. Az ételek által mindent el lehet mondani az emberről. Kissé olyan, mint a tánc, hiszen ha valakivel táncolsz az már egy jó ismerkedési folyamat, akárcsak az, ha megfigyeled, hogyan eszik valaki egy vacsoránál.  Egyelőre ez a tervünk, és reméljük jól fog sikerülni.

Hogyan érzitek, megérti a közönség az üzeneteteket?

Kíváncsi vagyok, és elbeszélgetnék a közönséggel arról, hogy mennyire jutnak el hozzájuk a dalok üzenetei. Példaként, a Krumpli-boogie nem csak arról szól, hogy kilátogatunk egy piacra, elsoroljuk a dolgokat, ez annál sokkal több: fölmutat értékeket, amelyeket kis gondolkodás után átérezhetünk. A Krumpli-booginel a bio, az egészséges, a fenntartható növekedés, hazai étel, és sok más értékre próbáltuk rávonni a figyelmet. Erről nem beszélünk a dalban magában, csak soroljuk, hogy paprika, paradicsom, és így tovább. Én abban bízom, hogyha több dal egymás után elhangzik, akkor azért kirajzolódik egy kép a közönség számára, és megértik, hogy itt mi mindenről van szó.

Ürmösi Júlia Eszter, gyakornok

<< előző cikkvissza a főoldalra következő cikk >>
Oldal megjelenítése: 415
© - Szent György Napok 2016 - Szerzői jogvédelem