Szent György Napok 2016
ÁPRILIS 16 – 24.
2016-04-24:
Táncházat vitt a színpadra a Tükrös zenekar


Eredeti hangzásvilág, táncházi környezet, élő hagyományőrzés. Ilyen kínálattal lépett fel a Kultúrkert pódiumára a Tükrös zenekar. A jórészt veterán zenészekből álló formáció a népzene könnyed és friss  érzésével feledtette el az előadás hangulatába befurakodó esőt. Az öt előadó szemmel látható jókedvével és rutinjával alátámasztott széles repertoár, értő közönségre talált a szentgyörgyiekben. A zenekar belső világába a zenekar hegedűse Koncz Gergely avatott be minket.

Miért alakult a tükrös zenekar? Mi az, amit át szeretnétek adni a közönségnek?

Nem az volt a fő cél, hogy valamit átadjunk, inkább, hogy valamit átvegyünk és átörökítsünk. Azért kezdte el a zenekar három alapító tagja a munkát, mert egyszerűen beleszerettek a táncházi légkörbe, az eredeti magyar táncba és zenébe. Másrészről pedig mindenki hozott magával valamit az otthoni környezetből, és ha valaki valamit csinál, és egy idő után beleügyesedik, akkor már más is meg akarja hallgatni. Így már nem csak kap, hanem ad is.

Zeneileg nagyon széles a Tükrös zenekar repertoárja. Van bármilyen meghatározott hangzásvonal, amit követtek?

Nekem nagyon kedvesek a mezőségi népzenék, például Palatka vagy Magyarszovát dallamai, persze sok más mellett. Csigáéknak, de nekem is, szívügye a jófajta, régi szatmári zene, régi stílusú kalotaszegi zenék, a Csipás formációjának felvételei, a szászfenesi népzenék, és még mindig csak néhányat említettem. Most marosmenti muzsikát igyekszünk tanulni, péterlaki vagy marosmagyarói dallamokat, de ismerkedünk a gyimesi népzenékkel is, hiszen sokat járunk a Gyímesek magyarlakta részeire is.

Milyen volt a szentgyörgyi közönség? Mennyire voltak fogékonyak a népzenétekre?

A tapsból és a színpadra felszűrődő hangokból kihallatszott, hogy remek közönségnek játszunk. Ahogy apám, úgy én is sokat jártam Szentgyörgyre, így sok baráti arc tekintett vissza a nézőtérről. Ragyogó volt a közönség.

Bartó Béla, gyakornok

<< előző cikkvissza a főoldalra következő cikk >>
Oldal megjelenítése: 544
© - Szent György Napok 2016 - Szerzői jogvédelem